Menu

Schimmel en condens

Wist je dat in je huis heel wat vocht vrij komt? Wanneer je kookt of een warme douche neemt bijvoorbeeld, maar ook gewoon wanneer je uitademt. Als je huis onvoldoende geventileerd wordt, kan het vocht niet weg en gaat het condenseren. Je ziet de condens dan neerslaan op de koudere plekken in je huis. Zo krijg je vaak condens op muren in de slaapkamer en vormt er zich ook vaak condens in de badkamer. De plekken waar condens op muren ontstaat, worden al snel de ideale voedingsbodem voor schimmels. En schimmel op muren is dan weer schadelijk voor je woning én voor je gezondheid.

Hoe ontstaat condens en wat zijn de gevolgen?

Als warme vochtige lucht afkoelt, gaat de waterdamp condenseren. De waterdamp verandert in druppels en op poreuze plekken dringt deze condens in muren en plafonds. Het kan helpen om je huis beter te ventileren – met een goed ventilatiesysteem bijvoorbeeld – maar als het vocht al gezorgd heeft voor schimmels op de muren, dan moet je die schimmel bestrijden met een anti-schimmelsysteem.

Plekken waarop voortdurend waterdamp condenseert, worden vochtig en dat heeft allerlei nare gevolgen.

  • Vochtplekken
  • Onaangename geur
  • Pleister, behangpapier, verf en plinten komen los
  • Schimmel op de muren

Hoe ontstaan schimmels?

In de natuur, en ook in je huis, zweven voortdurend schimmelsporen rond. Wanneer deze sporen zich kunnen vasthechten op een vochtige plek, ontstaat er meestal een donzige, zwarte schimmel op de muur. Ontdek je witte vlekken op de muur, dan is er niet altijd sprake van schimmels. Vaak gaat het dan om zoutuitslag. Ook dat is een gevolg van vochtproblemen, maar zoutuitslag vraagt om een andere aanpak, zoals het injecteren van muren.

Wat zijn de gevolgen van schimmels op de muren?

Schimmels tasten hout en bepleistering aan. Ze vormen ook een gevaar voor je gezondheid. Wie lang verblijft in ruimtes met condens en schimmelmuren, kan last krijgen van een piepende ademhaling, een vervelende hoest, eczeem, branderige ogen en gewrichtspijnen.

Wat kun je doen tegen schimmels in huis?

Om te vermijden dat condens op de muren van je slaapkamer of badkamer een voedingsbodem wordt voor schimmels, heb je een goed anti-schimmelsysteem nodig. Aqwa Zero ontwikkelde de afgelopen 20 jaar gepatenteerde producten en vochtbestrijdingsmethodes om de groei van schimmels duurzaam te voorkomen. Wanneer de schimmelvorming een andere oorzaak heeft dan condens, bestrijden wij ook het onderliggende vochtprobleem.

Vraag een gratis diagnose aan